Zadanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martoocha8
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 18 mar 2008, 22:03

Zadanie

Post autor: martoocha8 »

1, Podstawą ostrosłupa jest równoramienny trójkąt prostokątny. Każda krawędź boczna ma długość d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kołem alfa. Oblicz V ostrosłupa.
2. Graniastosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną, przechodzącą przez jeden punkt z wierzchołków podstawy, otrzymując w przekroju romb o kącie ostrym alfa. Wyznacz cosbeta, gdzie beta jest kątem nachylenia płaszczyzny przekroju do płaszczyzny podstawy bryły.
3. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt ostry ściany bocznej przy wierzchołku otrosłupa ma miarę alfa. Oblicz tangens kątra ostrego beta, jaki tworzy z płaszczyzną podstawy płaszczyzna przechodząca przez wierzchołek ostrosłupa oraz przez środki dwóch sąsiednich boków podstawy
Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

Ad.1 H=d*sina, a = (3*pierw.2*d*cosa)/2, gdzie a to dlugosc przyprostokatnej w podstawie (z tw. Pitagorasa gdy juz mamy H), a wtedy V = (1/3)*(1/2)*a^2*H, czyli V = (3*d^3*sina*(cosa)^2)/4. Jesli sie nie myle of course :-)
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2008, 19:42 przez psikus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

martoocha8 pisze:1, Podstawą ostrosłupa jest równoramienny trójkąt prostokątny. Każda krawędź boczna ma długość d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kołem alfa. Oblicz V ostrosłupa.
http://www.zadania.info/6141364
2. Graniastosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną, przechodzącą przez jeden punkt z wierzchołków podstawy, otrzymując w przekroju romb o kącie ostrym alfa. Wyznacz cosbeta, gdzie beta jest kątem nachylenia płaszczyzny przekroju do płaszczyzny podstawy bryły.
http://www.zadania.info/8765577
3. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt ostry ściany bocznej przy wierzchołku otrosłupa ma miarę alfa. Oblicz tangens kątra ostrego beta, jaki tworzy z płaszczyzną podstawy płaszczyzna przechodząca przez wierzchołek ostrosłupa oraz przez środki dwóch sąsiednich boków podstawy
http://www.zadania.info/6585472

W pierwszym wynik trochę inny od tego, który podał psikus, więc daj znać czy nie ma tam błędów.
Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

supergolonka pisze:
martoocha8 pisze:1, Podstawą ostrosłupa jest równoramienny trójkąt prostokątny. Każda krawędź boczna ma długość d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kołem alfa. Oblicz V ostrosłupa.
http://www.zadania.info/6141364
W tym drugim rysunku nie ma bledu? Tak jakby sciana tworzona przez trojkat ABD byla prostopadla do podstawy (cosa), a przeceiz nie moze byc. Poza tym chyba jest kolizja oznaczen odnosnie punktu S. Jesli sie myle to sorki
toniejatoona
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 mar 2008, 22:07

Post autor: toniejatoona »

proszę o pomoc!!
wyznacz długości boków trójkąta wiedząc że są one kolejnymi liczbami naturalnymi zaś największy kąt jest dwa razy wiekszy od kąta najmniejszego.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

psikus pisze:W tym drugim rysunku nie ma bledu? Tak jakby sciana tworzona przez trojkat ABD byla prostopadla do podstawy (cosa), a przeceiz nie moze byc. Poza tym chyba jest kolizja oznaczen odnosnie punktu S. Jesli sie myle to sorki
No właśnie o to tu chodzi, ten początek rozwiązania to uzasadnienie, że ściana ABD jest prostopadła do podstawy. Punkt S to ten sam punkt. W zadaniu nie ma nic o kątach nachylenia ścian, więc nie ma tu wyraźnej sprzeczności.

Osobna kwestia, to czy w ogóle ostrosłup spełniający warunki zadania istnieje, na początku miałem wątpliwości, ale jest prosty przykład: w sześcianie ABCDA'B'C'D' bierze się A,B, środek krawędzi A'B' i środek ściany ABCD. Te cztery punkty tworzą ostrosłup jak w treści zadania. Jeżeli zamiast sześcianu weźmie się prostopadłościan, to można zrobić przykłady z dowolnym alfa.
Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

Masz nastepujace katy w trojkacie ABC: kat BAC=a, kat ACB=2a, kat CBA=180-3a. Naprzeciwko najwiekszego kata masz najdluzszy bok a naprzeciwko najmniejszego kata najkrotszy bok. Wiec boki to a, a+1, a+2 (poprzednie a to tak na prawde "alfy"). Porownujesz wzory na pola trojkata w zaleznosci od sin2a i sina. Korzystasz ze wzoru sin2a=2*sina*cosa i skracasz sina w rownaniu, po czym otrzymujesz cosa=(a+2)/(2*a). Nastepnie wyznaczysz cosa z tw. cosinusow i porownasz. Dalej przeksztalcasz i masz rownanie a^2-3*a-4=0. Jedno rozwiazanie jest ujemne wiec nie spelnia warunkow, a drugie to 4. Wiec dlugosci bokow to 4, 5 i 6.
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2008, 23:55 przez psikus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

supergolonka pisze:Osobna kwestia, to czy w ogóle ostrosłup spełniający warunki zadania istnieje, na początku miałem wątpliwości, ale jest prosty przykład: w sześcianie ABCDA'B'C'D' bierze się A,B, środek krawędzi A'B' i środek ściany ABCD. Te cztery punkty tworzą ostrosłup jak w treści zadania. Jeżeli zamiast sześcianu weźmie się prostopadłościan, to można zrobić przykłady z dowolnym alfa.
Rzeczywiscie, zobaczylem to dopiero jak narysowalem szescian :-) . Dzieki za wyjasnienie.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

psikus pisze:Masz nastepujace katy w trojkacie ...
Wpisane tutaj
http://www.zadania.info/6768127
toniejatoona
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 mar 2008, 22:07

Post autor: toniejatoona »

sory ze tak pozno ale wielkie dzieki za rozwiazanie!
ODPOWIEDZ