Bardzo proszę o pomoc! zadanka maturalne...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gochaaa18
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 30 mar 2008, 00:52

Bardzo proszę o pomoc! zadanka maturalne...

Post autor: gochaaa18 »

Zadanie 1. Dla jakich wartości parametru p wielomian W(x) = x^3 - 3px + 9p - 27 ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste?

Zadanie 2. Dla jakiej wartości parametru k miejsca zerowe funkcji f(x) = 0,5x^2 - (k-1)x + k +3 należą do przedziału x należy do (-2;5).

Zadanie 3. Napisz równanie stycznej do krzywej f(x) = 4 - x^3 wiedząc, że jest ona równoległa do prostej 3x + y = 5.

Zadanie 4. Działka leśna zawierała przed 15 laty 250 000 m3 drewna, a obecnie zawiera 350 000 m3. O ile procent przeciętnie wzrasta ilość drewna na tej działce w ciągu roku? (Zakładamy stały przyrost procentowy)

Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

gochaaa18 pisze:Zadanie 1. Dla jakich wartości parametru p wielomian W(x) = x^3 - 3px + 9p - 27 ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste?
http://www.zadania.info/4537864
Zadanie 2. Dla jakiej wartości parametru k miejsca zerowe funkcji f(x) = 0,5x^2 - (k-1)x + k +3 należą do przedziału x należy do (-2;5).
http://www.zadania.info/926005
Zadanie 3. Napisz równanie stycznej do krzywej f(x) = 4 - x^3 wiedząc, że jest ona równoległa do prostej 3x + y = 5.
http://www.zadania.info/1216456
Zadanie 4. Działka leśna zawierała przed 15 laty 250 000 m3 drewna, a obecnie zawiera 350 000 m3. O ile procent przeciętnie wzrasta ilość drewna na tej działce w ciągu roku? (Zakładamy stały przyrost procentowy)
http://www.zadania.info/3916338
gochaaa18
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 30 mar 2008, 00:52

Post autor: gochaaa18 »

Bardzo dziękuję za rozwiązanie zadań :-)
ODPOWIEDZ