zadania

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ebis
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 21 mar 2008, 00:51

zadania

Post autor: ebis »

zad 1 w prawidłowym graniastosłupie trójkatnym, pole powierzchni bocznej jest równe sumie pól obu podstaw. Oblicz cosinus kata alfa nachylenia przekatnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej

zad 2
Oblicz sumę tangensów kątów ostrych trójkata prostokatnego wiedząc że stosunek pola tego trójkata do pola kwadratu, którego bokiem jest przeciwprostokatna danego trójkata wynosi 1/6

zad 3 Na prostej l: x+y-6=0 wyznacz taki punkt C, aby długośc łamanej ACB, gdzie A(1,3), B(2,2),
była najmniejsza. Uzasadnij swoje rozumowanie.

Gdyby ktos mi pomógł w chociaż jednym zadaniu to byłbym bardzo wdzięczny z góry dziękuje
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

ebis pisze:zad 1 w prawidłowym graniastosłupie trójkatnym, pole powierzchni bocznej jest równe sumie pól obu podstaw. Oblicz cosinus kata alfa nachylenia przekatnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej
Tam jest tangens a nie cosinus, ale to prawie to samo
http://www.zadania.info/7244139
zad 2
Oblicz sumę tangensów kątów ostrych trójkata prostokatnego wiedząc że stosunek pola tego trójkata do pola kwadratu, którego bokiem jest przeciwprostokatna danego trójkata wynosi 1/6
http://www.zadania.info/3226720
zad 3 Na prostej l: x+y-6=0 wyznacz taki punkt C, aby długośc łamanej ACB, gdzie A(1,3), B(2,2),
była najmniejsza. Uzasadnij swoje rozumowanie.
http://www.zadania.info/6469111
ebis
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 21 mar 2008, 00:51

Post autor: ebis »

Dziękuje za te zadania ale chciałbym zapytać o 1 bo w zadaniu pisze że właśnie cosinus i jest nawet odpowiedz cos= 2/ pierwiastek z 13 Czyżby błąd w druku?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

W zadaniu do którego Cię odesłałem jest policzony tangens, jak pisałem policzenie cosinusa to prawie to samo - wystarczy policzyć przeciwprostokątną z twierdzenia Pitagorasa . Jak się policzy cosinus, to wychodzi dokładnie to co podałeś.
ebis
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 21 mar 2008, 00:51

Post autor: ebis »

ok sorry już obliczyłem
ODPOWIEDZ