No tak, trochę wstyd... Zadanie dla czwartoklasisty - fakt, że z archiwalnego testu konkursowego, ale jednak dla czwartoklasisty - a ja, stara baba, nie mam pomysłu, jak się do niego zabrać. No przecież nie mogę przyznać się córce, że mgliste mam pojęcie o matematyce Czy ktoś mógłby mi pomóc? Nie chodzi mi o wynik, tylko o tok myślenia.
Kwiaciarka na Rynku Głównym przygotowała 2 rodzaje wiązanek.
3 róże 2 irysy i przybranie = 24
1 róża 3 irysy i przybranie = 17 zł
Ile kosztuje każdy kwiat, jeśli przybranie kosztuje 1zł 50 gr?
Z góry dziękuję za wskazówkę i pozdrawiam bardzo serdecznie!
zadanie tekstowe z konkursu dla IV kl. :(
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: zadanie tekstowe z konkursu dla IV kl. :(
\(\begin{cases}
p=1.5
3r+2i+p=24
1r+3i+p=17
\end{cases}\)
p=1.5
3r+2i+p=24
1r+3i+p=17
\end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Re: zadanie tekstowe z konkursu dla IV kl. :(
josselyn,josselyn pisze:\(\begin{cases}
p=1.5
3r+2i+p=24
1r+3i+p=17
\end{cases}\)
dziękuję
Niestety zapomniałam napisać, że zgodnie z duchem naszej kolejnej cudownej reformy oświatowej, IV klasa nie zna pojęcia niewiadomej, a potrójny układ równań to kosmos! Dla jasności sytuacji dodam, że oni dopiero tydzień temu skończyli obliczenia zegarowe i kalendarzowe(!), i zrobili potęgowanie (kwadrat i sześcian liczb 1-10). Nie było jeszcze ułamków, ŻADNYCH!!! Ani zwykłych, ani dziesiętnych, a do tego są chyba jednak potrzebne...
Trochę poćwiczyłam z nią we własnym zakresie rozwiązywanie zadań z "x", ale gdzie tam do układu równań...!
Nawet jeśli zrobiłam układ z tylko dwiema niewiadomymi (najpierw odjęłam cenę przybrania) to i tak wykraczam poza zakres wymagań dla IV kl. (etap szkolny).
Bardziej chodziło mi o to, czy można do tego zadania podejść nie tyle matematycznie, co logicznie.
Bo ja się poddałam...
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: zadanie tekstowe z konkursu dla IV kl. :(
Ile kosztują trzy wiązanki drugiego rodzaju?
\(3 \cdot\) (1 róża 3 irysy i przybranie)=3 róże 9 irysów i 3 przybrania=\(3 \cdot 17=51\)
Ile trzeba zapłacić za 7 irysów i 2 przybrania?
(3 róże 9 irysów + 3 przybrania)-(3 róże 2 irysy i przybranie)=7 irysów i 2 przybrania=51-24=27zł
Ile kosztuje 1 irys?
\((27-2 \cdot 1 zl 50 gr):7=(27 zl - 3zl):7\)=24 zł :7=
No i jest problem z tym dzieleniem.
Według mnie coś z tymi cenami jest nie tak.
Gdyby to dało się policzyć to dalej liczymy:
Ile kosztują 3 irysy i jedno przybranie?
\(3 \cdot\) (cena 1 irysa) + 1 zł 50 gr=...
Ile kosztuje jedna róża?
(1 róża 3 irysy i przybranie)-(3 irysy i przybranie)=17zł- (to co wyszło wyżej)
\(3 \cdot\) (1 róża 3 irysy i przybranie)=3 róże 9 irysów i 3 przybrania=\(3 \cdot 17=51\)
Ile trzeba zapłacić za 7 irysów i 2 przybrania?
(3 róże 9 irysów + 3 przybrania)-(3 róże 2 irysy i przybranie)=7 irysów i 2 przybrania=51-24=27zł
Ile kosztuje 1 irys?
\((27-2 \cdot 1 zl 50 gr):7=(27 zl - 3zl):7\)=24 zł :7=
No i jest problem z tym dzieleniem.
Według mnie coś z tymi cenami jest nie tak.
Gdyby to dało się policzyć to dalej liczymy:
Ile kosztują 3 irysy i jedno przybranie?
\(3 \cdot\) (cena 1 irysa) + 1 zł 50 gr=...
Ile kosztuje jedna róża?
(1 róża 3 irysy i przybranie)-(3 irysy i przybranie)=17zł- (to co wyszło wyżej)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.