Zadanka

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martoocha8
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 18 mar 2008, 22:03

Zadanka

Post autor: martoocha8 »

1. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=-2n+6
Wybierz sto kolejnych początkowych wyrazów ciągu an i oblicz dla jakiej liczby naturalnej k stosunek wyrazu stojącego na miejscu k, licząc od początku, do wyrazu stojącego na miejscu k, licząc od końca, jest równy 3/16
2. Wyznacz wszystkie ciagi geometryczne o wyrazach różnych od zera, w których każdy wyraz, opoczynając od wyrazu trzeciego, jest równy średniej arytmetycznej dwóch poprzednich wyrazów.
3. Danz jest zbiór X={1,2,3,...,n}, >=3, n należy do N. Ze zbioru X losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że pierwsza liczba z wylosowanych liczb jest wieksza od drugiej.
4. Wielkokąt wypukły ma n wierzchołków (n>=3, n nalezy do N+), spośród których losujemy jednocześnie dwa. Wyznacz n, wiedząc, że prawdopodobieństwo wylosowania wierzchołków wyznaczających przekątną tego wielokąta jest mniejsze od 4/5.
Z góry serdeczne dzięki
Mam nadzieję że zadanka mailem doszły
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

martoocha8 pisze:1. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=-2n+6
Wybierz sto kolejnych początkowych wyrazów ciągu an i oblicz dla jakiej liczby naturalnej k stosunek wyrazu stojącego na miejscu k, licząc od początku, do wyrazu stojącego na miejscu k, licząc od końca, jest równy 3/16
http://www.zadania.info/446709
2. Wyznacz wszystkie ciagi geometryczne o wyrazach różnych od zera, w których każdy wyraz, opoczynając od wyrazu trzeciego, jest równy średniej arytmetycznej dwóch poprzednich wyrazów.
http://www.zadania.info/1433905
3. Danz jest zbiór X={1,2,3,...,n}, >=3, n należy do N. Ze zbioru X losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że pierwsza liczba z wylosowanych liczb jest wieksza od drugiej.
http://www.zadania.info/4856195
4. Wielkokąt wypukły ma n wierzchołków (n>=3, n nalezy do N+), spośród których losujemy jednocześnie dwa. Wyznacz n, wiedząc, że prawdopodobieństwo wylosowania wierzchołków wyznaczających przekątną tego wielokąta jest mniejsze od 4/5.
http://www.zadania.info/1380842
ODPOWIEDZ