Zrobilem takie zadania tylko ze innym sposobem niz proponuja. Wynik niby dobry wyszedl. Moglby ktos sprawdzic czy taki sposob jest poprawny?
Tresc zadania :
Zbior rozwiazan rownania \(x^3+bx^2+bx+1=0\) jest dwuelementowy. Znajdz ten wzor
Ja rozwiazuje to tak :
Zauwazylem ze -1 jest pierwiastkiem rownania wiec zrobilem taki rozklad
\((x+1)(x^2+bx+1)\)
Jak maja byc 2 rozwiazania razem to rownanie kwadratowe musi miec \(\Delta =0\)
Taki przypadek jest gdy \(b = -2\) lub \(b = 2\)
Wiec mam 2 rownania \((x+1)(x^2+2x+1)\) lub \((x+1)(x^2-2x+1)\) i tylko w przypadku drugiego rozwiazania sa rozne
wiec zbior mi wyszedl \(ZW = { -1, 1 }\)
Rownanie, zbior dwuelementowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(x^3+1+bx^2+bx=0\\
(x^3+1)+bx(x+1)=0\\
(x+1)(x^2-x+1)+bx(x+1)=0\\
(x+1)(x^2-x+1+bx)=0\\
(x+1)(x^2+(b-1)x+1)=0\\
x+1=0\;\;\;\;lub\;\;\;\;x^2+(b-1)x+1=0\\
x_1=-1\;\;\;\)
Drugie równanie musi mieć jeden pierwiastek różny od (-1), albo dwa pierwiastki,z których jeden wynosi (-1)
\(\Delta=(b-1)^2-4=b^2-2b-3=0\\
\Delta_b=4+12=16\;\;\;\;\;\sqrt{\Delta_b}=4\\
b_1=-1\;\;\;\;\;\;\;b_2=3\)
Sprawdzasz,czy dla b=-1 są dwa różne pierwiastki,a także sprawdzasz dla b=3.
\(b=-1\\
x^3-x^2-x+1=0\\
x^2(x-1)-1(x-1)=0\\
(x-1)(x^2-1)=0\\
(x-1)(x-1)(x+1)=0\\
x_1=x_2=1\;\;\;\;\;x_3=-1\)
Są dwa różne pierwiastki,w tym jeden dwukrotny.
\(b=3\\
x^3+3x^2+3x+1=0\\
(x+1)^3=0\\
x_1=x_2=x_3=-1\)
Jest tu jeden pierwiastek trzykrotny.
Odp.
Wzór równania:
\(x^3-x^2-x+1=0\;\;\;\;\;dla\;\;\;\;b=-1\)
(x^3+1)+bx(x+1)=0\\
(x+1)(x^2-x+1)+bx(x+1)=0\\
(x+1)(x^2-x+1+bx)=0\\
(x+1)(x^2+(b-1)x+1)=0\\
x+1=0\;\;\;\;lub\;\;\;\;x^2+(b-1)x+1=0\\
x_1=-1\;\;\;\)
Drugie równanie musi mieć jeden pierwiastek różny od (-1), albo dwa pierwiastki,z których jeden wynosi (-1)
\(\Delta=(b-1)^2-4=b^2-2b-3=0\\
\Delta_b=4+12=16\;\;\;\;\;\sqrt{\Delta_b}=4\\
b_1=-1\;\;\;\;\;\;\;b_2=3\)
Sprawdzasz,czy dla b=-1 są dwa różne pierwiastki,a także sprawdzasz dla b=3.
\(b=-1\\
x^3-x^2-x+1=0\\
x^2(x-1)-1(x-1)=0\\
(x-1)(x^2-1)=0\\
(x-1)(x-1)(x+1)=0\\
x_1=x_2=1\;\;\;\;\;x_3=-1\)
Są dwa różne pierwiastki,w tym jeden dwukrotny.
\(b=3\\
x^3+3x^2+3x+1=0\\
(x+1)^3=0\\
x_1=x_2=x_3=-1\)
Jest tu jeden pierwiastek trzykrotny.
Odp.
Wzór równania:
\(x^3-x^2-x+1=0\;\;\;\;\;dla\;\;\;\;b=-1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Stały bywalec
- Posty: 571
- Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
- Podziękowania: 388 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: Rownanie, zbior dwuelementowy
Dzieki Wielkie za rozwiazanie. Tylko mam pytanie czy nie powinno sie jeszcze sprawdzic przypadku kiedy delta jest wieksza od 0 ? Bo w Twoim rozwiazaniu porownojesz delte do 0.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Rownanie, zbior dwuelementowy
Możesz badać delta >0,ale wtedy szukasz dwóch pierwiastków równania...Tymczasem masz już jeden pierwiastek,to szukasz tylko jednego i to różnego od x=-1.mzkaoq pisze:dokładnie odpowie ktoś czy nie trzeba sprawdzić delty > 0
Wystarczy sprawdzenie,kiedy (-1) spełnia równanie kwadratowe...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.