Wartość bezwzględna ;)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1014
- Rejestracja: 08 wrz 2011, 20:24
- Podziękowania: 644 razy
- Otrzymane podziękowania: 57 razy
- Płeć:
Wartość bezwzględna ;)
Która nierówność jest spełniona dla wszystkich liczb rzeczywistych, a która nie zachodzi dla żadnej liczby rzeczywistej?
Proszę o sprawdzenie
a)\(|x| > - 7\)
\(|x| < - 7\)
b)\(|x| \ge - 3\)
\(|x| \le - 3\)
a)\(|x| > - 7\) \(\to\) dla wszystkich liczb Rzeczywistych, oprócz -7
\(|x| < - 7\) \(\to\) zbiór \(\emptyset\)
b)\(|x| \ge - 3\) \(\to\)dla wszystkich liczb Rzeczywistych
\(|x| \le - 3\) \(\to\) dla - 3
Z góry dziękuję
Proszę o sprawdzenie
a)\(|x| > - 7\)
\(|x| < - 7\)
b)\(|x| \ge - 3\)
\(|x| \le - 3\)
a)\(|x| > - 7\) \(\to\) dla wszystkich liczb Rzeczywistych, oprócz -7
\(|x| < - 7\) \(\to\) zbiór \(\emptyset\)
b)\(|x| \ge - 3\) \(\to\)dla wszystkich liczb Rzeczywistych
\(|x| \le - 3\) \(\to\) dla - 3
Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 13 paź 2011, 19:21 przez mallio, łącznie zmieniany 3 razy.
Skip beat drama Polecam.
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
- KamilWit
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
Re: Wartość bezwzględna ;)
a)\(|x| > - 7\) \(\to\) dla wszystkich liczb Rzeczywistych
\(|x| < - 7\) \(\to\) zbiór \(\emptyset\)
b)\(|x| \ge - 3\) \(\to\)dla wszystkich liczb Rzeczywistych
\(|x| \le - 3\) \(\to\) zbiór \(\emptyset\)
Z góry dziękuję [/quote]
\(|x| < - 7\) \(\to\) zbiór \(\emptyset\)
b)\(|x| \ge - 3\) \(\to\)dla wszystkich liczb Rzeczywistych
\(|x| \le - 3\) \(\to\) zbiór \(\emptyset\)
Z góry dziękuję [/quote]
- KamilWit
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
nie wiem, może sobie to rozrysuj czy coś...
Przedziałami:
kropka zamalowana w prawo do plus nieskonczoności to |x| zawsze.. ( jeśli pod modułem sam x)
następnie
jakaś nierówność np. x < -3 w lewo biegnie
rysujesz zaznaczasz zależnie ( kropka zamalowana - mniejsze równe /nie zamolowana <)
i pytanie :
czy te przedziały się nałoża ? Jeśli nie - to zbiór pusty.
x>3 biegnie w prawo
czyli będzie w module, dla kazdego x stad..
(to nie jest czesc wspolna)
Przedziałami:
kropka zamalowana w prawo do plus nieskonczoności to |x| zawsze.. ( jeśli pod modułem sam x)
następnie
jakaś nierówność np. x < -3 w lewo biegnie
rysujesz zaznaczasz zależnie ( kropka zamalowana - mniejsze równe /nie zamolowana <)
i pytanie :
czy te przedziały się nałoża ? Jeśli nie - to zbiór pusty.
x>3 biegnie w prawo
czyli będzie w module, dla kazdego x stad..
(to nie jest czesc wspolna)