Wielomiany

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Simao
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 22 lut 2011, 19:13
Podziękowania: 3 razy

Wielomiany

Post autor: Simao »

Suma wszystkich pierwiastków wielomianu \(W(x)=x^3 +a x ^2 +x+c\) jest równa \(6\). Znajdź współczynniki \(a\) i \(c\) wiedząc, że \(W(x)\) jest podzielny przez wielomian \(V(x)=x\)
Ostatnio zmieniony 09 mar 2022, 14:03 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli wielomian W(x) jest podzielny przez V(x)=x, to wyraz wolny (c) jest równy 0.

\(W(x)=x^3+ax^2+x=x(x^2+ax+1)\\x_1+x_2=\frac{-a}{1}=6\\a=-6\\x_3=0\\ \begin{cases}a=-6\\c=0 \end{cases}\)
marys_mich
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 kwie 2021, 11:58
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Wielomiany

Post autor: marys_mich »

skąd wiemy, ze c to zero?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wielomiany

Post autor: eresh »

marys_mich pisze: 09 mar 2022, 08:21 skąd wiemy, ze c to zero?
jeśli wielomian jest podzielny przez \(x\), to jego pierwiastkiem jest zero
\(W(0)=0\\
0=0^3+a\cdot 0^2+0+c\\
0=c\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ