Witam, wklejam 2 zadanka maturalne, proszę o zrobienie ich, niby łatwe ale jednak coś nie wychodzi mi tak jak w odpowiedziach... Zależy mi najbardziej na tym pierwszym bo w podpunktach c) i d) nie wiem kompletnie czego oni chcą...
Z góry dziękuje Lay
3 zadania maturalne...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
16.
a i b to wiadomo
c) f(pi)
wiadomo że okresem funkcji jest pi, czyli f(0) = f(0 + kpi) = f(pi)
a dla f(0) = -pi/2
f(100)
musimy zobaczyć jaką częścią pi jest 100 = 100/pi = około 32
f(100) = (-0.48 + 32 * pi) = f(-0.48) = 0.48- 3.14/2 = -1.09
d) w podobny sposób obliczyć wartości dla 5 i 9
oraz zaznaczyć wartości między nimi
f(2pi) = f(0 + 2pi) = f(0) = -0.5 pi
f(2.5pi) = (0.5pi + 2pi ) = f (0.5pi) = 0
Mam nadzieje że się nigdzie nie pomyliłem
a i b to wiadomo
c) f(pi)
wiadomo że okresem funkcji jest pi, czyli f(0) = f(0 + kpi) = f(pi)
a dla f(0) = -pi/2
f(100)
musimy zobaczyć jaką częścią pi jest 100 = 100/pi = około 32
f(100) = (-0.48 + 32 * pi) = f(-0.48) = 0.48- 3.14/2 = -1.09
d) w podobny sposób obliczyć wartości dla 5 i 9
oraz zaznaczyć wartości między nimi
f(2pi) = f(0 + 2pi) = f(0) = -0.5 pi
f(2.5pi) = (0.5pi + 2pi ) = f (0.5pi) = 0
Mam nadzieje że się nigdzie nie pomyliłem
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2008, 11:35 przez silenius, łącznie zmieniany 1 raz.
dla x należącego od < - pi/2 , pi/2 > przyjmuje wartości które potem powtarzają się co k*pi
zatem musimy napisać wartość 100 jako (coś + kpi) , bo wiadomo że wartość funkcji f(coś) = f(coś + kpi) z definicji funkcji okresowej , i te coś musi należeć do -pi/2, pi/2 na wykresie to dobrze widać...
dlatego wiemy że 32 * pi = 32 * 3.14 = 100.48
zatem 100 = -0.48 + 32*pi
zatem f(100) = f(-0.48 + 32*pi)
zatem musimy napisać wartość 100 jako (coś + kpi) , bo wiadomo że wartość funkcji f(coś) = f(coś + kpi) z definicji funkcji okresowej , i te coś musi należeć do -pi/2, pi/2 na wykresie to dobrze widać...
dlatego wiemy że 32 * pi = 32 * 3.14 = 100.48
zatem 100 = -0.48 + 32*pi
zatem f(100) = f(-0.48 + 32*pi)
Dzięki, już teraz rozumiem, nieznajomość definicji sie kłania ;P Pozdrawiam...
P.s Panie super golonko czy będzie Pan w stanie to rozwiązać przed matura ???
P.s Panie super golonko czy będzie Pan w stanie to rozwiązać przed matura ???
Ostatnio zmieniony 01 maja 2008, 14:22 przez lakonyk, łącznie zmieniany 1 raz.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: