DZIELENIE UŁAMKÓW DZIESIĘTNYCH

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
przemas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 13 lut 2009, 12:48

DZIELENIE UŁAMKÓW DZIESIĘTNYCH

Post autor: przemas »

Zapisz w postaci dziesiętnej ilorazy;1:2,5, 1:8, 1:1,6
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(1:(2,5)=\frac{1}{2,5}=\frac{1}{\frac{25}{10}}=\frac{10}{25}=\frac{40}{100}=0,4\\1:8=\frac{1}{8}=\frac{125}{1000}=0,125\\1:1,6=\frac{1}{1,6}=\frac{1}{\frac{16}{10}}=\frac{10}{16}=\frac{5}{8}=\frac{5*125}{1000}=0,625\)
ODPOWIEDZ