Operon i Gazeta Wyborcza Matura

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcin8918
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 27 mar 2008, 00:30

Operon i Gazeta Wyborcza Matura

Post autor: marcin8918 »

zad. 1
Funkcja y= (m+1)x^2 - (2m+4)x - 7 jest rosnąca w zbiorze (-oo;4) i malejąca w zbiorze (4; +00). Wyznacz parametr m. (dlaczego w kluczu odpowiedź to m= -2/3 skoro a<0 ? ).

Z góry dziękuję za rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2008, 18:06 przez marcin8918, łącznie zmieniany 1 raz.
Coyote
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 27 kwie 2008, 20:37

Post autor: Coyote »

bo a = m+1 = 1/3
marcin8918
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 27 mar 2008, 00:30

Post autor: marcin8918 »

ale a musi być mniejsze od 0 , w przeciwnym wypadku funkcja nie będzie odpowiednio rosnąca i malejąca na przedziałach podanych w zadaniu. Jeżeli a byłoby większe od zera (ramiona do góry) to funkcja ta (przy założeniu że p = 4) byłaby malejąca od -oo do 4 i rosnąca od 4 do +oo.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2008, 13:51 przez marcin8918, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
silenius
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 27 kwie 2008, 21:23

Post autor: silenius »

a 1/3 > 0 więc a > 0 , więc całe zadanie robi się podejrzane :P
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Zadanie jest oczywiście skopane. Tu jest jedna z możliwych poprawek

http://www.zadania.info/9670188
ODPOWIEDZ