2 zadania, poziom maturalny

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

2 zadania, poziom maturalny

Post autor: anetka10 »

1. Funkcja homograficzna jest okreslona wzorem f(x)= px-3/x-p gdzie p nalezy do R i wartosc bezwzgledna z p jest rozna od pierwiastek z 3:
A) dla p=1 zapisz wzor funkcji w postaci f(x) = k+ m/x-1 , gdzie k i m naleza do R,
B) wyznacz wszystkie wartosci p dla ktorych w przedziale (p; + nieskonczonosci) funkcja jest malejaca,


2. Wyznacz wszystkie wartosci k nalezace do R dla ktorych pierwiastki wielomianu W(x) = (x^2-8x+12)(x-k) są trzema kolejnymi wyrazami rosnacego ciagu geometrycznego.


!Wielkie dzieki za pomoc!
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

pierwsze jest okej, tresc zadania nie zawiera pomylek
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2008, 21:54 przez anetka10, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

dziekuje
ODPOWIEDZ