Arkusze maturalne ze zbioru Pazdro - ciąg geometry...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Arkusze maturalne ze zbioru Pazdro - ciąg geometry...

Post autor: psikus »

Mam problem z nastepujacymi zadaniami z arkusza R-10:
4. Liczby x1, x2 sa pierwiastkami rownania x^2+x+A=0, a liczby x3, x4 sa pierwiastkami rownania x^2+4x+B=0. Wiadomo, ze ciag (x1, x2, x3, x4) jest ciagiem geometrycznym o wyrazach calkowitych. Wyznacz A i B.
7. Podstawa ostroslupa jest trojkat, ktorego jeden bok ma dlugosc 4, a katy przylegle do tego boku maja miary 75 i 45. Wysokosc ostroslupa ma dlugosc rowna dlugosci promienia kola opisanego na podstawie. Oblicz objetosc osroslupa. Wynik podaj w postaci a+b*sqrt(c), gdzie a, b, c sa liczbami wymiernymi (mnie wychodzi 48/27 +(48/27)*sqrt(3), ale nie wiem czy to jest dobrze).
Z gory dzieki za pomoc.
Edit:
To 4. wlasnie poszlo: A=-2, B=-32 :-)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2008, 21:37 przez psikus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

supergolonka pisze:www.zadania.info/8774194
To pole mozna jeszcze obliczyc inaczej. Jesli wysokosc opuszczona na bok AB to h, to punkt przeciecia wysokosci i boku dzieli bok AB na odcinki dlugosci h i 4-h, bo katA=45. A potem tw. Pitagorasa (majac BC).
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Uwzględnione, dzięki.
ODPOWIEDZ