Mam problemy z kilkoma dowodami matematycznymi. Sory, że napisane beznadziejnie, mam nadzieję, że się rozszyfrujecie.
1. a2 +b2 +1 >= ab+ a + b , a, b należą do rzeczywistych. Wykaż, że zachodzi ta nierówność.
2. Wiadomo, że a2+ b2+ c2+ d2= ab+ bc+ cd+ da. Wykaż, że a=b=c=d.
3. Wykaż dla dowolnych liczb dodatnich a, b, c
a) a/b +b/c + c/a >=3
b) ab (a+b) + bc (b+c) + ca (c+a) >= 6abc
c) (a +b)(b+c)(c+a)>= 8abc
>= oznacza większe równe, jakby ktos niewiedział. To bardzo pilne. Jeśli ktoś może pomóc to błagam :>
Dowody matematyczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
1. \(\frac{1}{2}[(a-b)^2+(a-1)^2+(b-1)^2] \ge 0\)
2. Podobnie. Pomnóż przez 2 i pogrupuj do wzorów skróconego mnozenia.
3. Wszystkie podpunkty można zrobić korzystając nanierówności pomiędzy średnią arytmetyczną i geometryczną dwóch lub trzech liczb
\(\frac{x+y}{2}\ge \sqrt{xy}\)
\(\frac{x+y+z}{3}\ge \sqrt[3]{xyz}\).
escher
2. Podobnie. Pomnóż przez 2 i pogrupuj do wzorów skróconego mnozenia.
3. Wszystkie podpunkty można zrobić korzystając nanierówności pomiędzy średnią arytmetyczną i geometryczną dwóch lub trzech liczb
\(\frac{x+y}{2}\ge \sqrt{xy}\)
\(\frac{x+y+z}{3}\ge \sqrt[3]{xyz}\).
escher