Jeżeli ktoś umie zadania na dowodzenie to proszę o pomoc!!!
Zad. Wykaż, że
a)suma czterech kolejnych liczb całkowitych parzystych jest podzielna przez 4
b)iloczyn dwóch kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 2
C)suma trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielna przez 3
d)suma czterech kolejnych liczb całkowitych nieparzystych jest podzielna przez 8
podzielność liczb
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 323
- Rejestracja: 14 paź 2010, 21:56
- Podziękowania: 193 razy
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 42
- Rejestracja: 07 mar 2010, 15:55
- Lokalizacja: Kraków/ Opolskie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
a) kolejne 4 liczby to 2n, 2n+2, 2n+4, 2n+6 biorąc pod uwagę, że r=2
więc 2n+ (2n+2)+(2n+4)+(2n+6)= 8n + 12= 4(2n+3) a więc jezeli podzielisz przez 4 skroci Ci się z 4 przed nawiasem
b) 2n i 2n+1 czyli 2n*(2n+1)= 4n^2 + 2n= 2(2n^2+n)
c) 3n, 3n+1, 3n+2 czyli 3n+(3n+1)+(3n+2)= 9n +3= 3(3n+1)
d) (2n+1)+ (2n+3)+ (2n +5)+( 2n+7) = 8n+16= 8(n+2)
więc 2n+ (2n+2)+(2n+4)+(2n+6)= 8n + 12= 4(2n+3) a więc jezeli podzielisz przez 4 skroci Ci się z 4 przed nawiasem
b) 2n i 2n+1 czyli 2n*(2n+1)= 4n^2 + 2n= 2(2n^2+n)
c) 3n, 3n+1, 3n+2 czyli 3n+(3n+1)+(3n+2)= 9n +3= 3(3n+1)
d) (2n+1)+ (2n+3)+ (2n +5)+( 2n+7) = 8n+16= 8(n+2)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
a.
2k, 2k+2, 2k+4, 2k+6 , keC --> kolejne liczby całkowite parzyste
\(2k+2k+2+2k+4+2k+6=8k+12=4(2k+3)\)
jeżeli jednym z czynników iloczynu jest liczba 4, to oznacza, że iloczyn jest podzielny przez 4.
b. spośród dowolnych kolejnych dwóch liczb całkowitych jedna jest parzysta, a druga nieparzysta, np (5,6), (9,10), (13,14)
iloczyn liczby parzystej i nieparzystej jest liczbą parzystą; czyli podzielną przez 2
2k, 2k+2, 2k+4, 2k+6 , keC --> kolejne liczby całkowite parzyste
\(2k+2k+2+2k+4+2k+6=8k+12=4(2k+3)\)
jeżeli jednym z czynników iloczynu jest liczba 4, to oznacza, że iloczyn jest podzielny przez 4.
b. spośród dowolnych kolejnych dwóch liczb całkowitych jedna jest parzysta, a druga nieparzysta, np (5,6), (9,10), (13,14)
iloczyn liczby parzystej i nieparzystej jest liczbą parzystą; czyli podzielną przez 2