Równanie trygonometryczne z cos3x

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nesajem
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 22 kwie 2010, 11:17

Równanie trygonometryczne z cos3x

Post autor: Nesajem »

1. Rozwiąż równanie:

\(\frac{4}{cos^23x+4}=2-\frac{5}{cos^23x+5}\)

gdzie \(x \in <0, \pi >\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\frac{4}{cos^23x}=2-\frac{5}{cos^23x+5}\\cos^23x=t\\t \ge 0\\\frac{4}{t+4}=2-\frac{5}{t+5}\\\frac{4}{t+4}=\frac{2t+10-5}{t+5}\\\frac{4}{t+4}=\frac{2t+5}{t+5}\\4(t+5)=(t+4)(2t+5)\\4t+20=2t^2+13t+20\\2t^2+9t=0\\t(2t+9)=0\\t=0\ \vee \ t=-\frac{9}{2}\\t \ge 0\ \Rightarrow \ t=0\\cos^23x=0 \Leftrightarrow cos3x=0 \Leftrightarrow 3x=\frac{\pi}{2}+k\pi \Leftrightarrow x=\frac{\pi}{6}+k\cdot\frac{\pi}{3}\\x \in <0;\ \pi> \Rightarrow x=\frac{\pi}{6}\ \vee \ x=\frac{\pi}{2}\ \vee \ x=\frac{5}{6}\pi\)
ODPOWIEDZ