Koła zadania  Matematyka II Zbiór zadań

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nandelle
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 11 kwie 2008, 15:51

Koła zadania  Matematyka II Zbiór zadań

Post autor: nandelle »

Zad.1
Na okręgu wybrano takich pięć różnych punktów: A, A1, A2, A3, A4,
że I<A1AA2I = I<A2AA3I = I<A3AA4I = 45 stopni.
Udowodnij, że punkty A1, A2, A3, A4 są wierzchołkami kwadratu.

Zad.2
Przez punkt styczności dwóch okręgów poprowadzono sieczną. Udowodnij, że wypukłe kąty środkowe oparte na łukach wyznaczonych przez sieczną na okręgach mają równe miary.

Zad.3
W okręgu o promieniu długości r kreślimy średnicę AB oraz taką cięciwę AC, że IACI=r. Jaką częścią okręgu jest łuk CAB?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

nandelle pisze:Zad.1
Na okręgu wybrano takich pięć różnych punktów: A, A1, A2, A3, A4,
że I<A1AA2I = I<A2AA3I = I<A3AA4I = 45 stopni.
Udowodnij, że punkty A1, A2, A3, A4 są wierzchołkami kwadratu.
http://www.zadania.info/7281425
Zad.2
Przez punkt styczności dwóch okręgów poprowadzono sieczną. Udowodnij, że wypukłe kąty środkowe oparte na łukach wyznaczonych przez sieczną na okręgach mają równe miary.
http://www.zadania.info/8544533
Zad.3
W okręgu o promieniu długości r kreślimy średnicę AB oraz taką cięciwę AC, że IACI=r. Jaką częścią okręgu jest łuk CAB?
http://www.zadania.info/7761966
nandelle
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 11 kwie 2008, 15:51

Post autor: nandelle »

Dziękuję serecznie za pomoc!
ODPOWIEDZ