Wektor

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Wektor

Post autor: Zibi123 »

Dla podanych współrzędnych punktów \(A (2a+3b,a-2b) \) i \(B(3a-b,3a+2b)\) oraz wektora \(\vec{AB} =[3b, - 6a] \)wyznacz wartości a i b.

Wyszło mi a i b równe zero, czy to poprawnie?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Wektor

Post autor: kerajs »

Zibi123 pisze: 23 mar 2023, 21:50
Wyszło mi a i b równe zero, czy to poprawnie?
Tak. Właśnie taki wynik dostaje się z układu:
\(
\begin{cases} (3a-b)-(2a+3b)=3b \\ (3a+2b)-(a-2b) =-6a \end{cases}\)
ODPOWIEDZ