geometria analityczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

geometria analityczna

Post autor: BarT123oks »

Dany jest okrąg opisany równaniem \(x^2-4x+y^2-2y+4=0\). Wyznacz równanie stycznej do tego okręgu, która jest równoległa do prostej o równaniu \(3x+4y+1=0\).
Ostatnio zmieniony 15 sty 2023, 16:46 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: geometria analityczna

Post autor: eresh »

BarT123oks pisze: 15 sty 2023, 16:37 Dany jest okrąg opisany równaniem x^(2)-4x+y^(2)-2y+4=0. Wyznacz równanie stycznej do tego okręgu, która jest równoległa do prostej o równaniu 3x+4y+1=0.
styczna:
\(3x+4y+c=0\)

\(S(2,1)\\
r=1\)


odległość środka od stycznej jest równa promieniowi

\(\frac{|3\cdot 2+4\cdot 1+c|}{\sqrt{3^2+4^2}}=1\\
|10+c|=5\\
c=-5\;\;\vee\;\;c=-15\)


styczne:
\(3x+4y-5=0\\
3x+4y-15=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ