Okrąg, styczna i sieczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Okrąg, styczna i sieczna

Post autor: avleyi »

Punkt P jest odległy o 14 cm od środka okręgu o promieniu 8cm.
a) Przez punkt P poprowadzono styczną do okręgu w punkcie A. Oblicz długość PA.
b) Przez punkt P poprowadzono sieczną przecinającą okrąg w punktach A i B oraz |PA|=|PB|. Oblicz |AB|
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Okrąg, styczna i sieczna

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 30 wrz 2022, 15:20 Punkt P jest odległy o 14 cm od środka okręgu o promieniu 8cm.
a) Przez punkt P poprowadzono styczną do okręgu w punkcie A. Oblicz długość PA.
Zrób schludny rysunek i zauważ istnienie trójkąta prostokątnego. Wtedy
\(|PA|^2=14^2-8^2=6\cdot22\So |PA|=2\sqrt{33}\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Okrąg, styczna i sieczna

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 30 wrz 2022, 15:20 Punkt P jest odległy o 14 cm od środka okręgu o promieniu 8cm.
a) Przez punkt P poprowadzono styczną do okręgu w punkcie A. Oblicz długość PA.
b) Przez punkt P poprowadzono sieczną przecinającą okrąg w punktach A i B oraz |PA|=|PB|. Oblicz |AB|
Nie ogarniam... Punkt \(A\) był punktem styczności, a tu nagle punktem sieczności?

Pozdrawiam
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Okrąg, styczna i sieczna

Post autor: avleyi »

Nie ogarniam... Punkt \(A\) był punktem styczności, a tu nagle punktem sieczności?

Pozdrawiam


to są dwa oddzielne punkty
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Okrąg, styczna i sieczna

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 01 paź 2022, 14:35 to są dwa oddzielne punkty
OK, ale to
avleyi pisze: 30 wrz 2022, 15:20 Punkt P jest odległy o 14 cm od środka okręgu o promieniu 8cm.
b) Przez punkt P poprowadzono sieczną przecinającą okrąg w punktach A i B oraz |PA|=|PB|. Oblicz |AB|
nadal raczej niemożliwe - punkt \(P\) jest punktem zewnętrznym koła wyznaczonego przez ten okrąg i po siecznej nie może być równoodległy od punktów okręgu... Spróbuję tak:
Przez punkt \(P\) poprowadzono sieczną przecinającą okrąg w punktach \(A\) i B oraz \(|PA|=\color{red}{|AB|}\). Oblicz \(|AB|\)
Z twierdzenia o potędze punktu względem okręgu (Wy to chyba nazywacie tw. o siecznej i stycznej) mamy
\(|PA|\cdot|PB|=14^2-8^2\)
Wobec
\(|PB|=|PA|+|AB|=2\cdot|PA|\)
mamy
\(|PA|\cdot2 |PA|=132\iff |PA|=\sqrt{66}=|AB|\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ