Dwie styczne do okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
irmua77
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 wrz 2022, 17:00
Płeć:

Dwie styczne do okręgu

Post autor: irmua77 »

Prosta \(k\) o równaniu \(y=-2x+50\) jest styczna do okręgu \(O\) w punkcie \(A=(24,2)\), a prosta \(m\) o równaniu \(y=12x+5\) jest styczna do tego okręgu w punkcie \(B=(6,8)\). Punkty \(A\) i \(B\) dzielą okrąg na dwa łuki. Oblicz długość promienia okręgu \(O\) i długość krótszego z tych łuków.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2022, 21:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Dwie styczne do okręgu

Post autor: Jerry »

irmua77 pisze: 28 wrz 2022, 17:10 ...prosta \(m\) o równaniu \(y=12x+5\) jest styczna do tego okręgu w punkcie \(B=(6,8)\)...
Punkt \(B\notin m\) :!:
Napisz, proszę, poprawnie treść zadania

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ