Algebra liniowa i geometria analityczna - Elipsa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gleen41
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 lip 2022, 12:59
Płeć:

Algebra liniowa i geometria analityczna - Elipsa

Post autor: gleen41 »

Dlaczego powyższe konstrukcje są równoważne?
1. Elipsa - obraz "rozciągania" okregu (to samo można na OY)
2. Elipsa "=" {A(x,y) należy R^2 : |O1 A|+|02 A| = G , gdzie G jest to pewna ustalona liczba >0
( innymi słowy :|O1 A|+|02 A|= const. )
Mam do tego jeszcze rysunki jednak są za duże, więc jeźeli ktoś by umiał pomóc to dośle jeszcze zdjęcia!
ODPOWIEDZ