zadanie na sprawdzian - łatwe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nauczycielIILO
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 30 lis 2009, 19:41

zadanie na sprawdzian - łatwe

Post autor: nauczycielIILO »

Punkty \(A(−6, 2)\) i \(B(2, −6)\) należą do prostej, która jest podstawą trójkąta \(ABC\). Punkt \(C(−2, 2)\) jest wierzchołkiem trójkąta. Oblicz odległość punktu \(C\) od prostej \(AB\).
Ostatnio zmieniony 18 cze 2022, 11:10 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadanie na sprawdzian - łatwe

Post autor: eresh »

nauczycielIILO pisze: 18 cze 2022, 10:42 Punkty A(−6, 2) i B(2, −6) należą do prostej, która jest podstawą
trójkąta ABC. Punkt C(−2, 2) jest wierzchołkiem trójkąta. Oblicz odległość punktu C od prostej AB.
\(a_{AB}=\frac{-6-2}{2+6}=-1\\
y_{AB}=-(x+6)+2\\
y_{AB}=-x-4\\
x+y+4=0\\
d=\frac{|-2+2+4|}{\sqrt{1+1}}=\frac{4\sqrt{2}}{2}=2\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ