latwe zadanie maturalne p.podst z geom. analitycznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

latwe zadanie maturalne p.podst z geom. analitycznej

Post autor: Mafmayks »

czesc pisze bo jestem troche sfrustrowany bo nie moze mi wyjsc latwe zadanie z matury podstawowej z 2021 maja. to znaczy znam alternatywna metode ale zabralem sie inna i nie moze wyjsc dobry wynik. Cxy moglby ktos skorygowac moje roxumowanie?
tresc:
Punkty 𝐴 = (−20, 12) i 𝐵 = (7, 3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego 𝐴𝐵𝐶, w którym |𝐴𝐶| = |𝐵𝐶|. Wierzchołek 𝐶 leży na osi 𝑂𝑦 układu współrzędnych. Oblicz współrzędne wierzchołka 𝐶 oraz obwód tego trójkąta.
obliczam wzor prostej AB...
obliczam srodkowy punkt AB -> S(...,...)dzieki temu jestem w stanie wyznaczyc prosta na ktorej lezy punkt C bo wiem ze ta prosta jest prostopadla do AB + mam punkt S
Wyznaczam wzor prostej CS(np funkcja f)
jako ze wiem ze C jest na osi OY to wiem ze f(0) to wartosc X dla punktu C.
Ale no wlasnie gdzie jest blad?
zadanie wydawalo mi sie bardzo proste (w sumie to nadal tak uwazam) ale co jest tu nie tak

prosze o szybka pomoc bo zwariuje :D :lol:

pozdrawiam
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: latwe zadanie maturalne p.podst z geom. analitycznej

Post autor: kerajs »

To poprawne metoda. Zapewne robisz błąd rachunkowy, a nie merytoryczny.
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: latwe zadanie maturalne p.podst z geom. analitycznej

Post autor: Mafmayks »

kerajs pisze: 30 kwie 2022, 21:59 To poprawne metoda. Zapewne robisz błąd rachunkowy, a nie merytoryczny.
no to dzieki
ODPOWIEDZ