Os symetri

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Os symetri

Post autor: Zibi123 »

Wyznacz środek symetri i osie symetri funkcji \(y= \frac{2x-3}{x+1} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Os symetri

Post autor: Jerry »

Wykresem funkcji \(y= \frac{2x-3}{x+1}=2+{-5\over x+1}\), określonej dla \(x\ne -1\), jest hiperbola o środku symetrii \(S(-1,2)\). Jej osiami symetrii będą proste przechodzące przez \(S\) i nachylone do osi układu pod kątami \(\pm{\pi\over4}\), czyli \(y=x+3\) oraz \(y=-x+1\)

Pozdrawiam
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Re: Os symetri

Post autor: Zibi123 »

A skąd wiem że pod takim kątem?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Os symetri

Post autor: Jerry »

Dana funkcja jest homograficzną, czyli jej wykresem jest hiperbola proporcjonalności odwrotnej odpowiednio przesunięta... Zrób w miarę schludny wykres!

Pozdrawiam
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Re: Os symetri

Post autor: Zibi123 »

Czy w takim razie w każdej funkcji homograficznej taki będzie kąt?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Os symetri

Post autor: Jerry »

Tak!

Pozdrawiam
PS. Wykresy
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Re: Os symetri

Post autor: Zibi123 »

Ok dzięki już rozumiem 🙂
ODPOWIEDZ