Punkt przecięcia z Osią OX i OY

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
narusia
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 25 lis 2021, 15:28
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Punkt przecięcia z Osią OX i OY

Post autor: narusia »

\(y=x^3−3x^2+4\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Punkt przecięcia z Osią OX i OY

Post autor: eresh »

narusia pisze: 28 lut 2022, 20:31 \(y=x^3−3x^2+4\)
Z osią OY:
\(y=0-0+4\\
y=4\\
(0,4)\)


z OX:
\(x^3-3x^2+4=0\\
x^3-3x^2+3+1=0\\
x^3+1-3(x^2-1)=0\\
(x+1)(x^2-x+1)-3(x-1)(x+1)=0\\
(x+1)(x^2-x+1-3x+3)=0\\
(x+1)(x^2-4x+4)=0\\
(x+1)(x-2)^2=0\\
x=-1\\
x=2\\
(-1,0)\\
(2,0)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ