rownanie prostej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rownanie prostej
Wyznacz równanie prostej zawierającej dwusieczną kąta utworzonego przez dwie proste o równaniach \(l : y= 2x+1; k: x+2y-8=0\), do obszaru którego należy punkt \(P(4,0)\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: rownanie prostej
Zbiór wszystkich punktów równoodległych od prostych \(l,k\) opisuje równanie:
\[\frac{|2x-y+1|}{\sqrt{2^2+(-1)^2}}=\frac{|x+2y-8|}{\sqrt{1^2+2^2}}\quad|\cdot\sqrt5\\
|2x-y+1|=|x+2y-8|\\
2x-y+1=x+2y-8\vee 2x-y+1=-x-2y+8\\
y={1\over3}x+3\vee y=-3x+7\]
Narysuj i wybierz odpowiedź: \(y=-3x+7\)
Pozdrawiam
\[\frac{|2x-y+1|}{\sqrt{2^2+(-1)^2}}=\frac{|x+2y-8|}{\sqrt{1^2+2^2}}\quad|\cdot\sqrt5\\
|2x-y+1|=|x+2y-8|\\
2x-y+1=x+2y-8\vee 2x-y+1=-x-2y+8\\
y={1\over3}x+3\vee y=-3x+7\]
Narysuj i wybierz odpowiedź: \(y=-3x+7\)
Pozdrawiam