Punkt przecięcia przekątnych równoległoboku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
PATRO02
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 16 sty 2022, 22:39
Podziękowania: 25 razy

Punkt przecięcia przekątnych równoległoboku

Post autor: PATRO02 »

Równoległobok o wierzchołkach: \(A(-7;-2),\ B(5;1),\ C(8,8),\ D(-4,5)\)
Jakie są sposoby na znalezienie punktu przecięcia jego przekątnych wiedząc, że prosta \(AB\) jest równoległa do \(CD\)?
Pierwszy sposób to wziąć dwie proste \(AC\) i \(DB\) w układ równań. Jak mogę jeszcze to obliczyć?
Wektorowo jakoś się pewnie da, ale nie wiem jak :P
Ostatnio zmieniony 26 sty 2022, 14:09 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Punkt przecięcia przekątnych równoległoboku

Post autor: eresh »

PATRO02 pisze: 26 sty 2022, 13:37 Równoległobok o wierzchołkach: A(-7;-2) B(5;1) C(8,8) D(-4,5)
Jakie są sposoby na znalezienie punktu przecięcia jego przekątnych wiedząc, że prosta AB jest równoległa do CD?
Pierwszy sposób to wziąć dwie proste AC i DB w układ równań. Jak mogę jeszcze to obliczyć?
Wektorowo jakoś się pewnie da, ale nie wiem jak :P
Przekątne dzielą się na połowy, więc środek odcinak AC (BD) będzie punktem przecięcia przekątnych

z wektorów na przykład tak:
\(\vec{AS}=0,5\vec{AC}\\\)
\([x+7,y+2]=0,5[8+7,8+2]\\\)
\(x+7=\frac{15}{2}\\
y+2=\frac{10}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ