oblicz iloczyn skalarny ?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TembaBavuma
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 sty 2022, 15:35
Płeć:

oblicz iloczyn skalarny ?

Post autor: TembaBavuma »

Dany jest trójkąt równoboczny \(ABC\), którego boki mają długość \(1\). Przyjmując wektory : \(\vec{BC} =\vec a, \vec{CA} =\vec b\) i \(\vec{AB} =\vec c\), obliczyć \(\vec a \circ\vec b +\vec b \circ\vec c +\vec c \circ\vec a\)
wychodzi mi \({3\over2}\), a w odpowiedziach jest \(-{3\over2}\)
Ostatnio zmieniony 04 sty 2022, 21:21 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: oblicz iloczyn skalarny ?

Post autor: grdv10 »

Policz raz jeszcze i pokaż obliczenia. Inaczej to dawalibyśmy gotowca. Musisz właściwie określić kąty między wektorami. Bo raz to będzie 60 stopni, a innym razem 120 stopni.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: oblicz iloczyn skalarny ?

Post autor: Jerry »

szw1710 pisze: 04 sty 2022, 18:07 ... raz to będzie 60 stopni, a innym razem 120 stopni.
Wg mnie będzie to trzykrotnie \(120^\circ\)

Pozdrawiam
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: oblicz iloczyn skalarny ?

Post autor: grdv10 »

Nie zastanawiałem się zbyt mocno, bo pisałem w przerwie korek. Ale \(\cos 120^{\circ}=-\frac{1}{2}\) no i mamy odpowiedź. Więc moja wskazówka była zasadna. :) Miłego wieczoru.
ODPOWIEDZ