Wyznacz równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wyznacz równanie
wyznacz równanie prostej która przechodzi przez punkt \(A=(2, 4)\) i tworzy z osiami układu współrzędnych trójkąt o polu równym \(2\)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2021, 22:26 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: poprawa postu, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: poprawa postu, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz równanie
\(y=ax+b\\
4=2a+b\\
4-2a=b\\
y=ax+4-2a\)
punkty przecięcia z osiami:
\(A(0,4-2a)\\
B(\frac{-4+2a}{a},0)\)
do rozwiązania równanie:
\(2=\frac{1}{2}|4-2a|\cdot |\frac{-4+2a}{a}|\)
4=2a+b\\
4-2a=b\\
y=ax+4-2a\)
punkty przecięcia z osiami:
\(A(0,4-2a)\\
B(\frac{-4+2a}{a},0)\)
do rozwiązania równanie:
\(2=\frac{1}{2}|4-2a|\cdot |\frac{-4+2a}{a}|\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Wyznacz równanie
\(1=\frac{(a-2)^2}{|a|}\\
|a|=(a-2)^2\quad|^2\\
((a-2)^2-a)((a-2)^2+a)=0\\
(a^2-5a+4)(a^2-3a+4)=0\\
a=1\vee a=4\vee a\in\emptyset\)
Skąd do odpowiedzi blisko...
Pozdrawiam