Pytanie dotyczące geometrii analitycznej Nie rozumiem formatu pytania.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rimaslagu79
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 lis 2020, 07:25
Płeć:

Pytanie dotyczące geometrii analitycznej Nie rozumiem formatu pytania.

Post autor: rimaslagu79 »

Określ, czy następujące dwie linie przecinają się, czy nie.

Linia 1 [x,y] = [5,9] + s[-7,4]
Linia 2 [x,y] = [3,4] + t[8,-5]

o co chodzi ze znakami + oraz s i t? Gdyby były tylko dwoma punktami końcowymi linii, byłbym w stanie łatwo narysować i obserwować, ale wydaje mi się, że czegoś mi brakuje.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Pytanie dotyczące geometrii analitycznej Nie rozumiem formatu pytania.

Post autor: kerajs »

Prosta 1 jest zaczepiona w punkcie P=(5,9) i ma wektor kierunkowy k=[-7,4].Każdy jej punkt Q=(x,y) można otrzymać przez przesunięcie P o krotność s wektora k, czyli \(\vec{QP} =s \vec{k} \).

Proste na płaszczyźnie się przecinają gdy ich wektory kierunkowe nie są równoległe. I tak jest w tym zadaniu.
ODPOWIEDZ