wyznacz współrzędne środka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jonus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 cze 2021, 14:32
Płeć:

wyznacz współrzędne środka

Post autor: Jonus »

Odcinek \(A_1B_1\) jest obrazem odcinka \(AB\) w jednokładności o środku \(O(0,0)\) i skali \(k=-2\). Wyznacz współrzędne środka \(E \) odcinka \(A_1B_1\), jeśli \(A=(13,-1),\ B=(5,7)\)
Ostatnio zmieniony 31 lip 2021, 21:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: wyznacz współrzędne środka

Post autor: Jerry »

Środkiem \(\overline{AB}\) jest \(M\left({13+5\over2},{-1+7\over2}\right)\). Jego obrazem w danej jednokładności jest szukany punkt \(E(-2\cdot9,-2\cdot3)\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ