równania parametryczne, kierunkowe i krawędziowe prostej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martinezart
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 12 maja 2021, 20:55

równania parametryczne, kierunkowe i krawędziowe prostej

Post autor: martinezart »

Napisać równania parametryczne, kierunkowe i krawędziowe prostej przechodzącej przez punkty \(P = (1; 2; 0), Q = (1; 3; 4)\).
Ostatnio zmieniony 12 maja 2021, 21:13 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości ; cała "matematyka" w [tex] [/tex]
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: równania parametryczne, kierunkowe i krawędziowe prostej

Post autor: korki_fizyka »

Tu masz podobny przykład i teorię.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
martinezart
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 12 maja 2021, 20:55

Re: równania parametryczne, kierunkowe i krawędziowe prostej

Post autor: martinezart »

Udało mi się wyznaczyć równanie parametryczne i kierunkowe. Niestety nie rozumiem jak wyznaczyć krawędziowe :(
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3533
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: równania parametryczne, kierunkowe i krawędziowe prostej

Post autor: Jerry »

martinezart pisze: 13 maja 2021, 06:40 Niestety nie rozumiem jak wyznaczyć krawędziowe :(
Potrzebujesz równań dwóch płaszczyzn zawierających daną prostą - przydadzą się dwa nierównoległe wektory, prostopadłe do \(\vec{PQ}\) - będą wektorami normalnymi do szukanych płaszczyzn. Np.
\(\vec N_{\pi_1}=[1,-4,1]\), \(\vec N_{\pi_2}=[1,4,-1]\) spełniają te warunki. Zatem, z wykorzystaniem punktu \(P\):
\(\pi_1: 1\cdot(x-1)+(-4)\cdot(y-2)+1\cdot(y-0)=0\)
oraz
\(\pi_2: 1\cdot(x-1)+4\cdot(y-2)+(-1)\cdot(y-0)=0\)
i ostatecznie
\(l: \begin{cases}x-4y+z-7=0\\x+4y-z+9=0 \end{cases} \)

Pozdrawiam
PS. To polecenie nie ma jednoznacznej odpowiedzi - możesz wskazywać dowolne, spełniające warunki, płaszczyzny
ODPOWIEDZ