GEOMETRIA ANALITYCZNA - równoległobok?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
DashiellNico
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 maja 2021, 12:34
Płeć:

GEOMETRIA ANALITYCZNA - równoległobok?

Post autor: DashiellNico »

Jeden z boków równoległoboku jest zawarty w osi \(OX\), a drugi w prostej o równaniu \(y=2x+10\). Przekątne równoległoboku przecinają się w punkcie \(S=(0,2)\). Oblicz obwód równoległoboku.

Jeśli mogłabym prosić o pomoc w rozwiązaniu tego zadania w sposób wytłumaczenia co po kolei mam zrobić i skąd się co bierze albo z jakiego wzoru mam skorzystać oraz czy gdyby się udało to rysunek itp...
Ostatnio zmieniony 11 maja 2021, 17:10 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: GEOMETRIA ANALITYCZNA - równoległobok?

Post autor: eresh »

DashiellNico pisze: 11 maja 2021, 12:35 Jeden z boków równoległoboku jest zawarty w osi OX, a drugi w prostej o równaniu y=2x+10. Przekątne równoległoboku przecinają się w punkcie S=(0,2). Oblicz obwód równoległoboku.

Jeśli mogłabym prosić o pomoc w rozwiązaniu tego zadania w sposób wytłumaczenia co po kolei mam zrobić i skąd się co bierze albo z jakiego wzoru mam skorzystać oraz czy gdyby się udało to rysunek itp...
punkt A:
\(\begin{cases}y=2x+10\\y=0\end{cases}\\
A(-5,0)\)


S jest środkiem odcinka AC:
\((0,2)=(\frac{x_c-5}{2},\frac{y_c+0}{2})\\
x_c=5\\
y_c=4\\
C(5,4)\)


prosta CD jest równoległa do AB, więc ma równanie \(y=4\)

punkt D:
\(\begin{cases}y=4\\y=2x+10\end{cases}\\
D(-3,4)\)


\(|AD|=\sqrt{(-3+5)^2+(4-0)^2}=||BC|\\
|DC|=\sqrt{(5+3)^2+(4-4)^2}=|AB|\)


Obwód to już chyba nie problem :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ