Największe pole
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 mar 2021, 23:34
- Podziękowania: 26 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Największe pole
Dany jest trapez równoramienny, którego osią symetrii jest oś \(oy\). Ograniczony jest on osią \(ox\) oraz funkcją \(f(x)=- \frac{1}{2} x^2+3\). Dłuższa podstawa leży na osi \(ox \) oraz jest dłuższa od krótszej o 1cm. Wyznacz wierzchołki oraz oblicz największe pole tego trapezu.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2021, 22:47 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; x^2
Powód: Poprawa wiadomości; x^2
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Największe pole
Skąd to zadanie? Nie ogarniam treści...
Czyżby
\(a=2\sqrt6,\ b=2\sqrt6-1,\ h=3-{1\over2}\cdot(\sqrt6-{1\over2})^2\)
i go pola blisko...
Pozdrawiam
PS. Wróżyłem z fusów
Czyżby
\(a=2\sqrt6,\ b=2\sqrt6-1,\ h=3-{1\over2}\cdot(\sqrt6-{1\over2})^2\)
i go pola blisko...
Pozdrawiam
PS. Wróżyłem z fusów