Odległość między prostymi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Iliasz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 09 kwie 2021, 10:28
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Odległość między prostymi

Post autor: Iliasz »

Oblicz odległości między prostymi \(k\) oraz \(l\): \(k: y= \frac{1}{2}x+2+ \sqrt{2},
l:y= \frac{1}{2}x-1 \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Odległość między prostymi

Post autor: eresh »

Iliasz pisze: 25 kwie 2021, 01:04 Oblicz odległości między prostymi \(k\) oraz \(l\): \(k: y= \frac{1}{2}x+2+ \sqrt{2},
l:y= \frac{1}{2}x-1 \)
Na prostej \(l\) leży np punkt \((0,-1)\). Policzymy jego odległość od prostej \(k\):
\(k:\frac{1}{2}x-y-2-\sqrt{2}=0\\
x-2y-4-2\sqrt{2}=0\\
d=\frac{|0\cdot 1+1\cdot (-2)-4-2\sqrt{2}|}{\sqrt{1+2^2}}\\
d=\frac{2\sqrt{10}+6\sqrt{5}}{5}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Odległość między prostymi

Post autor: eresh »

Iliasz pisze: 25 kwie 2021, 01:04 Oblicz odległości między prostymi \(k\) oraz \(l\): \(k: y= \frac{1}{2}x+2+ \sqrt{2},
l:y= \frac{1}{2}x-1 \)
Można też skorzystać z gotowego wzoru:
\(Ax+By+C=0\\
AX+By+D=0\\
d=\frac{|C-D|}{\sqrt{A^2+B^2}}\\\)


\(k: x-2y+4+2\sqrt{2}=0\\
l:x-2y-2=0\\
d=\frac{4+2\sqrt{2}+2}{\sqrt{1+4}}\\
d=\frac{2\sqrt{10}+6\sqrt{5}}{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ