wykres funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

wykres funkcji

Post autor: marakam »

Wykres funkcji \(f(x) = -x^2 - 4x -1 \) powstaje przez przesunięcie paraboli \(y= -x^2 \)

a) o 3 jednostki w lewo i 2 jednostki do góry
b) o 2 jednostki w prawo i 3 jednostki do góry
c) o 2 jednostki w lewo i 3 jednostki do góry
d) o 2 jednostki w lewo i 3 jednostki w dół
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: wykres funkcji

Post autor: eresh »

marakam pisze: 20 kwie 2021, 12:19 Wykres funkcji f(x) = -x^2 - 4x -1 powstaje przez przesunięcie paraboli y= -x^2

a) o 3 jednostki w lewo i 2 jednostki do góry
b) o 2 jednostki w prawo i 3 jednostki do góry
c) o 2 jednostki w lewo i 3 jednostki do góry
d) o 2 jednostki w lewo i 3 jednostki w dół
\(f(x)=-(x^2+4x+1)\\
f'(x)=-((x+2)^2-3)\\
f(x)=-(x+2)^2+3\\\)

odp C
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: wykres funkcji

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ