współrzędne wierzchołków
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
współrzędne wierzchołków
W układzie współrzędnych umieszczono kwadrat \(ABCD\), w którym \(A= (5,4),\ B=(5,10),\ C=( -1, 10)\). Podaj współrzędne wszystkich wierzchołków tego kwadratu, przez które przechodzi wykres funkcji \(f(x) = {1\over2} (x -1)^2+2\).
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2021, 13:45 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 250 razy
- Płeć:
Re: współrzędne wierzchołków
Ostatni wierzchołek ma współrzędne \( (-1 , 4) \) - można je bez problemu odczytać z rysunku.
Masz cztery punkty. Aby sprawdzić które należą do wykresu funkcji kwadratowej (lub wymiernej bo zapis jest nieczytelny) wystarczy podstawić współrzędne do wzoru.
Dla przykładu \( A(5,4) \)
\( 4 = \frac{1}{2}(5-1)^2 + 2\)
\( 4 = \frac{1}{2}4^2 + 2 \)
\( 4 = 8 + 2 \)
\( 4 = 10 \)
Wniosek - punkt A nie należy do wykresu funkcji \(f\)
Pozostałe punkty sprawdzasz analogicznie.
Masz cztery punkty. Aby sprawdzić które należą do wykresu funkcji kwadratowej (lub wymiernej bo zapis jest nieczytelny) wystarczy podstawić współrzędne do wzoru.
Dla przykładu \( A(5,4) \)
\( 4 = \frac{1}{2}(5-1)^2 + 2\)
\( 4 = \frac{1}{2}4^2 + 2 \)
\( 4 = 8 + 2 \)
\( 4 = 10 \)
Wniosek - punkt A nie należy do wykresu funkcji \(f\)
Pozostałe punkty sprawdzasz analogicznie.