styczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 mar 2021, 20:38
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: styczne
Nie znalazłaś rozwiązania w internecie, bo nie poszukałaś
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: styczne
Dodatkowy materiał do przemyśleń.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: styczne
Styczna ma równanie:
\( Ax + By + C = 0 \)
ponieważ przechodzi przez punkt to:
\( -2A - B + C = 0 \So C = 2A + B \)
czyli równanie stycznej możemy zapisać:
\( Ax + By + 2A + B = 0 \)
środek okręgu: \( S(0,4) \) i jego promień \( r = 2\sqrt{5} \)
Ponieważ odległość środka okręgu od prostej stycznej jest równa promieniowi okręgu to korzystając z wzoru na odległość punkty od prostej dostajemy:
\( 2\sqrt{5} = \frac{|4B + 2A + B|}{\sqrt{A^2 + B^2}} \)
\( 20A^2 + 20B^2 = 25B^2 + 20AB + 4A^2 // 16A^2 - 20AB - 5B^2 = 0 \)
Dzieląc przez \( B^2 \) i podstawiając \( t = \frac{A}{B} \) dostajemy równanie kwadratowe:
\( 16t^2 - 20t - 5 = 0 \)
Dalej pozostają już kwestie rachunkowe. Ostatecznie równania stycznych:
\( 8y = (-5 - 3\sqrt5)(x+2) - 8 \vee 8y = (-5 + 3\sqrt5)(x+2) - 8 \)
\( Ax + By + C = 0 \)
ponieważ przechodzi przez punkt to:
\( -2A - B + C = 0 \So C = 2A + B \)
czyli równanie stycznej możemy zapisać:
\( Ax + By + 2A + B = 0 \)
środek okręgu: \( S(0,4) \) i jego promień \( r = 2\sqrt{5} \)
Ponieważ odległość środka okręgu od prostej stycznej jest równa promieniowi okręgu to korzystając z wzoru na odległość punkty od prostej dostajemy:
\( 2\sqrt{5} = \frac{|4B + 2A + B|}{\sqrt{A^2 + B^2}} \)
\( 20A^2 + 20B^2 = 25B^2 + 20AB + 4A^2 // 16A^2 - 20AB - 5B^2 = 0 \)
Dzieląc przez \( B^2 \) i podstawiając \( t = \frac{A}{B} \) dostajemy równanie kwadratowe:
\( 16t^2 - 20t - 5 = 0 \)
Dalej pozostają już kwestie rachunkowe. Ostatecznie równania stycznych:
\( 8y = (-5 - 3\sqrt5)(x+2) - 8 \vee 8y = (-5 + 3\sqrt5)(x+2) - 8 \)