rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

rozwiąż równanie

Post autor: marakam »

rozwiąż równanie \(x^6 -5x^4 =0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równanie

Post autor: eresh »

marakam pisze: 16 kwie 2021, 13:53 rozwiąż równanie \(x^6 -5x^4 =0\)
\(x^6-5x^4=0\\
x^4(x^2-5)=0\\
x^4(x-\sqrt{5})(x+\sqrt{5})=0\\
x=0\\
x=\sqrt{5}\\
x=-\sqrt{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ