pierwiastek całkowity równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

pierwiastek całkowity równania

Post autor: marakam »

Podaj wszystkie pierwiastki całkowite równania \((9x - 4) (2x ^2 -7x + 3) =0\)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2021, 17:08 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: pierwiastek całkowity równania

Post autor: Galen »

\(9x-4=0\;\;\;\;dla\;\;\;\;\;x=ułamek\\2x^2-7x+3=0\\\Delta=25\\x_1=3\\x_2\;\;=ułamek\)
Jest jeden całkowity pierwiastek tego równania.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2021, 17:09 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ