Rrównanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

Rrównanie

Post autor: marakam »

Pierwiastkiem równania \(x(x + 2 ) ( - x - 3) ( 3 - x) = 0 \) nie jest liczba

a) - 3 b) 0 c ) 2 d) 3
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rrównanie

Post autor: eresh »

marakam pisze: 13 kwie 2021, 11:17 Pierwiastkiem równania \(x(x + 2 ) ( - x - 3) ( 3 - x) = 0\) nie jest liczba

a) - 3 b) 0 c ) 2 d) 3
\(x(x+2)(-x-3)(3-x)=0\\
x=0\\
x+2=0\So x=-2\\
-x-3=0\So -x=3\So x=-3\\
3-x=0\;\So -x=-3\So x=3\)

\(x\in\{0,-2, -3,3\}\)
czyli odpowiedź C
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ