Wyznacz współrzędne wierzchołka A
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 mar 2021, 10:02
- Płeć:
Wyznacz współrzędne wierzchołka A
Punkt \(C = (4, 10)\) jest wierzchołkiem trójkąta równoramiennego o podstawie \(AB\), a punkt \(K = (3, 6)\) jest środkiem boku \(BC\) tego trójkąta. Wiedząc, że wysokość trójkąta \(ABC\) opuszczona z wierzchołka \(C\) zawiera się w prostej o równaniu \(y = x + 6\), wyznacz współrzędne wierzchołka \(A\) tego trójkąta.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2021, 14:32 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, trochę kodu, to nie jest trudne!
Powód: poprawa wiadomości, trochę kodu, to nie jest trudne!
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz współrzędne wierzchołka A
Zrobiłeś już chociaż rysunek?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Wyznacz współrzędne wierzchołka A
1) Ponieważ \(\vec{CB}=2\cdot\vec{CK}=2\cdot[-1,-4]=[-2,-8]\), to \(B(2,2)\)
2) Prosta zawierająca \(\overline{AB}\) jest prostopadła do \(l:y = x + 6\) i przechodzi przez \(B\), zatem ma równanie \(k:y=-x+4\)
3) Proste te przecinają się w punkcie \(M: \begin{cases}y = x + 6\\ y=-x+4\end{cases} \) - środku \(\overline{AB}\)
4) Pozostaje rozwiązać: \( \begin{cases}{x_A+2\over2}=-1\\{y_A+2\over2}=5 \end{cases} \)
Pozdrawiam
2) Prosta zawierająca \(\overline{AB}\) jest prostopadła do \(l:y = x + 6\) i przechodzi przez \(B\), zatem ma równanie \(k:y=-x+4\)
3) Proste te przecinają się w punkcie \(M: \begin{cases}y = x + 6\\ y=-x+4\end{cases} \) - środku \(\overline{AB}\)
4) Pozostaje rozwiązać: \( \begin{cases}{x_A+2\over2}=-1\\{y_A+2\over2}=5 \end{cases} \)
Pozdrawiam