Zad 1
Dla jakich wartości parametru \(m\) punkt przecięcia prostych \(y = -3m + 2x - 2 + 3a\) oraz \(m + x + 2y -11 - a = 0\) należy do prostej o równaniu \(3x - 2y -11 = 0\) ? Podaj najmniejsze możliwe \(m\).
Dane:
\(a = 5\)
Zad 2
a)
Punkty \(A = (1, -3), B = (5, 0) , C = (6, 3)\) są trzema kolejnymi wierzchołkami równoległoboku \(ABCD\). Punkt \(S = (x_S, y_S)\) jest punktem przecięcia się przekątnych tego równoległoboku. Podaj \(x_S\).
b)
Oblicz \(|BD|\)
Zad 3
a)
Punkty \(A = (3p² + 6p + 4, 3 - m)\) oraz \(A = (p + 2, 2m-1)\) są symetryczne względem osi \(Ox\).
Podaj \(m\).
b)
Podaj największe możliwe \(p\).
Geometria analityczna-kilka zadań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Geometria analityczna-kilka zadań
do rozwiązania układ
\(\begin{cases}3p^2+6p+4=p+2\\
3-m=-(2m-1)\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Geometria analityczna-kilka zadań
\(S(\frac{1+6}{2},\frac{-3+3}{2})\\
S(\frac{7}{2},0)\)
\(\frac{7}{2}=\frac{5+x_d}{2}\\
7=5+x_d\\
2=x_d\)
\(0=\frac{0+y_d}{2}\\
y_d=0\\\)
\(D(2,0)\\
|DB|=\sqrt{(2-5)^2+0}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Geometria analityczna-kilka zadań
\(2m-1 = m-3 \Rightarrow m = -2\)
\(3p^2 + 6p +4 = p+2\)
\(3p^2 +5p + 2=0\)
\(3p^2 + 3p +2p +2 =0\)
\((3p+2)(p+1) = 0\)
\(p = -\frac{2}{3}\)
\(3p^2 + 6p +4 = p+2\)
\(3p^2 +5p + 2=0\)
\(3p^2 + 3p +2p +2 =0\)
\((3p+2)(p+1) = 0\)
\(p = -\frac{2}{3}\)