Jednokładność okręgu.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Jednokładność okręgu.

Post autor: Januszgolenia »

Punkt S=(s,0) jest środkiem okręgu c1, przy czym s jest liczbą ujemną. Obrazem tego okręgu w jednokładności o środku O=(4,1) i skali k=2 jest okrąg c2. Odległość środków obu okręgów jest równa \(5 \sqrt{2}\), a suma długości ich promieni wynosi \(3 \sqrt{5}\). Wyznacz równanie okręgu c2.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Jednokładność okręgu.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 30 sty 2021, 08:16 Punkt S=(s,0) jest środkiem okręgu c1, przy czym s jest liczbą ujemną. Obrazem tego okręgu w jednokładności o środku O=(4,1) i skali k=2 jest okrąg c2. Odległość środków obu okręgów jest równa \(5 \sqrt{2}\), a suma długości ich promieni wynosi \(3 \sqrt{5}\). Wyznacz równanie okręgu c2.
\(S_1=(a,b)\\
\vec{OS_1}=k\vec{OS}\\
[a-4,b-1]=2[s-4,-1]\\
a-4=2s-8\\
a=2s-4\\
b-1=-2\\
b=-1\\
S_1=(2s-4,-1)\)


\(|SS_1|=\sqrt{50}\\
\sqrt{(2s-4-s)^2+1}=\sqrt{50}\\
s^2-8s+17=50\\
s^2-8s-33=0\\
s=-3\mbox{ bo }s<0\)


\(S_1(-10,-1)\)

\(r\) - długość promienia \(c_1\)
\(r_1\) - długość promienia \(c_2\)

\(\frac{r_1}{r}=k\\
r_1=2r\\
r_1+r=3\sqrt{5}\\
3r=3\sqrt{5}\\
r=\sqrt{5}\\
r_1=2\sqrt{5}\)


\((x+10)^2+(y+1)^2=20\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ