Funkcja f, punkt A i P, oraz długość AP.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Funkcja f, punkt A i P, oraz długość AP.

Post autor: Januszgolenia »

Dane są: funkcja f, określona dla każdej liczby rzeczywistej \(x \ge -1\) wzorem \(f(x)= \sqrt{x^3+1}\), oraz punkt A=(4,0). Rozpatrujemy wszystkie odcinki AP, których koniec P leży na wykresie funkcji f. Wyznacz współrzędne tego spośród punktów P, dla którego długość odcinka AP jest najmniejsza. Oblicz tę długość.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcja f, punkt A i P, oraz długość AP.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 29 sty 2021, 07:26 Dane są: funkcja f, określona dla każdej liczby rzeczywistej \(x \ge -1\) wzorem \(f(x)= \sqrt{x^3+1}\), oraz punkt A=(4,0). Rozpatrujemy wszystkie odcinki AP, których koniec P leży na wykresie funkcji f. Wyznacz współrzędne tego spośród punktów P, dla którego długość odcinka AP jest najmniejsza. Oblicz tę długość.
\(P(p,\sqrt{p^3+1}, p\geq -1\\
|AP|=\sqrt{(4-p)^2+p^3+1}\\
|AP|=\sqrt{p^3+p^2-8p+17}\\
f(p)=p^3+p^2-8p+17\\
f'(p)=3p^2+2p-8\\
f'(p)>0\iff p\in(\frac{4}{3},\infty)\\
f'(p)<0\iff p\in[1,\frac{4}{3})\\
f_{min}=f(\frac{4}{3})\\
|AP|=\sqrt{f(p)}\\\)

\(|AP|\) będzie najmniejsze, gdy \(p=\frac{4}{3}\)
\(|AP|_{\min}=\frac{\sqrt{849}}{9}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ