położenie prostej w przestrzeni

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bllab
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 18 lis 2020, 19:30
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

położenie prostej w przestrzeni

Post autor: bllab »

W jaki sposób zbadać czy prosta w postaci parametrycznej leży na płaszczyźnie?
W jaki sposób zbadać czy prosta w postaci parametrycznej przechodzi przez dwa punkty?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: położenie prostej w przestrzeni

Post autor: panb »

W jaki sposób zbadać czy prosta w postaci parametrycznej przechodzi przez dwa punkty?

\(x=2-t, \text{ punkt } P=(3,-2,0)\\
x=3 \So 2-t=3\So t=-1\)

Wstawiamy to t=-1 do wzorów na y i z. Jeśli wyjdą dane współrzędne - punkt leży na prostej.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: położenie prostej w przestrzeni

Post autor: panb »

Do wzoru na płaszczyznę wstawiamy wzory określające x, y i z.
Jeśli zniknie parametr i powstanie prawdziwa równość - bingo, prosta leży na płaszczyźnie.
bllab
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 18 lis 2020, 19:30
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: położenie prostej w przestrzeni

Post autor: bllab »

panb pisze: 20 sty 2021, 18:37 Do wzoru na płaszczyznę wstawiamy wzory określające x, y i z.
Jeśli zniknie parametr i powstanie prawdziwa równość - bingo, prosta leży na płaszczyźnie.
podstawiłem i wyszło mi t ujemne, jak mam to interpretować?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: położenie prostej w przestrzeni

Post autor: panb »

Sorry, ale tak dyskusja bez konkretów jest bezowocna.
Rozumiem i szanuję twoją chęć do samodzielnego pokonywania trudności.
To chwalebne, ale na tym forum operujemy na konkretach - rozwiązanie, wskazówka, pomoc służą nie tylko autorowi posta, ale innym z podobnymi problemami.
Wyszło ci t=-7, to tak napisz - to znaczy, że prosta nie leży na płaszczyźnie.
Powinno wyjść 0=0
ODPOWIEDZ