Równania stycznych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Równania stycznych

Post autor: lolipop692 »

Napisać równanie stycznych do elipsy \(x^2 +4y^2 =16 \) poprowadzonych w punktach A i B przecięcia się elipsy z prosta x=2
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równania stycznych

Post autor: panb »

lolipop692 pisze: 16 sty 2021, 13:25 Napisać równanie stycznych do elipsy \(x^2 +4y^2 =16 \) poprowadzonych w punktach A i B przecięcia się elipsy z prosta x=2
Najpierw trzeba znaleźć współrzędne punktów A i B:
\(x^2 +4y^2 =16 \wedge x=2 \So y^2=3 \So x=\pm\sqrt3 \So A=(2,\sqrt3), \,B=(2,-\sqrt3)\)

Równanie stycznej do tej elipsy w punkcie \((x_0,y_0)\) ma postać: \(x_0x+4y_0y=16\)

Wstawiasz i masz. Dasz radę, prawda?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równania stycznych

Post autor: panb »

No i obrazek ilustrujący sytuację:
obrazek.png
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Równania stycznych

Post autor: lolipop692 »

\(2x+4 \sqrt{3} y=16\) i \(2x-4 \sqrt{3} y=16\) to są moje styczne?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równania stycznych

Post autor: panb »

To one! Takie są na rysunku.
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Równania stycznych

Post autor: lolipop692 »

Dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ