Geometria analityczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Piks159
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 28 gru 2020, 01:33

Geometria analityczna

Post autor: Piks159 »

prostą przechodzącą przez punkty \(A ( 2, -11)\) i \( B( -3,4)\) opisuje równanie kierunkowe
a) \(y=3x+5\), b) \(y=3x +10\) , c) \(y=-3x -10\), d)\( y= -3x-5 \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Geometria analityczna

Post autor: eresh »

Piks159 pisze: 28 gru 2020, 01:52 prostą przechodzącą przez punkty \(A ( 2, -11)\) i \( B( -3,4)\) opisuje równanie kierunkowe
a) \(y=3x+5\), b) \(y=3x +10\) , c) \(y=-3x -10\), d)\( y= -3x-5 \)
\(a=\frac{4+11}{-3-2}\\
a=\frac{15}{-5}\\
a=-3\\
y=-3(x-2)-11\\
y=-3x-5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Geometria analityczna

Post autor: korki_fizyka »

Wystarczy podstawić
d)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ