Geometria analityczna przestrzeni

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mikestanley464
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 paź 2020, 19:24
Płeć:

Geometria analityczna przestrzeni

Post autor: mikestanley464 »

Obliczyć pole powierzchni i objętość równoległościanu rozpiętego na wektorach \(\vec a =[1,2,3],\ \vec b =[−1,0,1],\ \vec c =[0,2,−1]\)
Ostatnio zmieniony 08 gru 2020, 19:25 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: nie podpinaj się pod wątki innych, "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Geometria analityczna przestrzeni

Post autor: Jerry »

Przeczytaj ze zrozumieniem:
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=29&t=91650

Pozdrawiam
mikestanley464
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 paź 2020, 19:24
Płeć:

Re: Geometria analityczna przestrzeni

Post autor: mikestanley464 »

mikestanley464 pisze: 08 gru 2020, 18:10 Obliczyć pole powierzchni i objętość równoległościanu rozpiętego na wektorach \(\vec a =[1,2,3],\ \vec b =[−1,0,1],\ \vec c =[0,2,−1]\)[ciach]
Obliczyć pole powierzchni i objętość równoległościanu rozpiętego na wektorach \(\vec a =[1,2,3],\ \vec b =[−1,0,1],\ \vec c =[0,2,−1]\)
Ostatnio zmieniony 31 gru 2020, 01:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Geometria analityczna przestrzeni

Post autor: Jerry »

w linkowanym wątku panb pisze: 04 lis 2020, 01:07 Objętość V równoległościanu rozpiętego na wektorach \(\vec{u}, \vec{v}, \vec{w}\) wyraża się wzorem:
\[V=\left|( \vec{u} \times \vec{v} ) \circ \vec{w}\right|\]

Tutaj \(V=\left|( \vec{a} \times \vec{b} ) \circ \vec{c}\right|\\
\begin{vmatrix}\vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\1&2&3\\-1&0&1 \end{vmatrix} =2\vec{i}-4\vec{j}+2\vec{k}\So \vec{a} \times \vec{b}=\ldots\)

... spróbuj dokończyć samodzielnie.

Odpowiedź: \(V=\left|( \vec{a} \times \vec{b} ) \circ \vec{c}\right|=10\)

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1538
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 407 razy

Re: Geometria analityczna przestrzeni

Post autor: janusz55 »

\( P= 2 (|\vec{a}\times \vec{b}| + |\vec{a}\times \vec{c}|+ |\vec{b}\times \vec{c}|) \)
ODPOWIEDZ